Καλώς ήλθατε στο Blog του συλλόγου μας…

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το 1ο ΓΕΛ Ορεστιάδας στο 11ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών...






Στις 7,8 και 9 Μαρτίου 2013 διεξήχθη με επιτυχία το 11ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (M.U.N.) στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και του Αριστοτελείου Κολλεγίου (Γυμνασίου-Λυκείου) στη Θεσσαλονίκη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού συμμετείχε σχολείο του Έβρου: το 1ο ΓΕΛ Ορεστιάδας  (με ομάδα 6 μαθητών και 2 καθηγητών-συνοδών).Οι εντυπώσεις που σχηματίστηκαν σε όλα τα μέλη της αποστολής ήταν άριστες, τόσο από την υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφύλαξε ο κ. Γκροζούδης Χρήστος, ιδιοκτήτης του Κολλεγίου, όσο και από την  άψογη διοργάνωση.

 Το βασικότερο βέβαια ήταν τα πνευματικά οφέλη που απεκόμισαν οι μαθητές από τη συναναστροφή τους με άλλους συνομηλίκους τους από σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Αδριανούπολης και Κωνσταντινούπολης και την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν σε υψηλού επιπέδου συζητήσεις σε θέματα που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα και μάλιστα χρησιμοποιώντας μόνο την αγγλική γλώσσα.

Στο 11ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί μια προσομοίωση της λειτουργίας του Ο.Η.Ε., συμμετείχαν συνολικά 27 σχολεία. Κάθε σχολείο είχε αναλάβει εκ των προτέρων και εκπροσωπούσε μια χώρα του ΟΗΕ. Το 1ο ΓΕΛ Ορεστιάδας ανέλαβε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, ρόλο δύσκολο, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, καθώς η κακή της οικονομική κατάσταση αυτόν τον καιρό την έχει αποδυναμώσει και διπλωματικά-πολιτικά στο διεθνές στερέωμα. Στόχος του είναι η εξοικείωση των μαθητών με ζητήματα παγκόσμιας διπλωματίας και η ανάπτυξη της  ικανότητάς τους να αξιολογούν θεσμούς, φιλίες χωρών και να βρίσκουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα της υφηλίου.


Την πρώτη μέρα των εργασιών απλώς αναγνώσθηκαν στην ολομέλεια των παρευρισκομένων (περίπου 450 άτομα) χαιρετισμοί από τους επίσημους εκπροσώπους (ambassadors) όλων των χωρών-σχολείων. Τη δεύτερη μέρα οι επίτροποι κάθε χώρας διαμοιράστηκαν ανάλογα με την επιτροπή που εκπροσωπούσαν. Σε μία π.χ. αίθουσα συγκεντρώθηκαν όλοι οι επίτροποι (ένας από κάθε χώρα) επί θεμάτων ανεργίας, σε μια άλλη οι επίτροποι της UNESCO, αλλού της WHO, αλλού του Συμβουλίου Ασφαλείας κλπ. Οι εργασίες τη δεύτερη μέρα άρχισαν στις 9:30 π.μ. και ολοκληρώθηκαν στις 5:30μ.μ. Ήταν μια εξαντλητική μέρα, αλλά πολύ πλούσια σε εμπειρίες. Την τρίτη μέρα οι εργασίες συνεχίστηκαν στην ολομέλεια, όπου αναγνώσθηκαν και επικυρώθηκαν ή όχι τα ψηφίσματα των επιτροπών της προηγούμενης μέρας.

Από το 1ο ΓΕΛ Ορεστιάδας συμμετείχαν οι: Αντώνογλου Κωνσταντίνα, Γκροζούδη Ιωάννα, Δρασιούδη Παναγιώτα, Παραλικίδης Γιώργος, Σιβρίδης Αλέξανδρος, Χαριτούδης Απόστολος (όλοι τους μαθητές της Α΄ Λυκείου). 

Συνοδοί και Σύμβουλοι Καθηγητές ήταν οι: Κιηγμάς Δημήτριος και Πέτσου Μαρία.









1 σχόλιο: